شهرک توحید گناباد غرق در کمبودها و مشکلات؛ «انبوه وعدهها» روی زمین مانده است
شهرک توحید در شهرستان گناباد با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند و وعدهها برای رسیدگی به وضعیت این شهرک محقق نشده است.
حاشیهنشینی در بسیاری از کلانشهرهای ایران قصهای تکراری شده است، معضلی عظیم که راه حل کوتاه مدتی نداشته و اقتصاد، فرهنگ و امنیت را به چالش کشیده است. مناطقی که فاصله نزدیک با مراکز اداری و حاکمیتی شهر دارند و مملو از مردمی هستند که سلامت و بهداشت آنها مغفول مانده و قدم زدن در بین آنها تنها افسوس و شرمندگی را تداعی میکند.
در شهرستان گناباد، جاده اصلی و همیشه شلوغ سنتو، حریم امن ایجاد حاشیهنشینی تلخی شده که در نگاه اول توجه کسی را به خود جلب نمیکند، اما وقتی داخل زندگی آدمها میشویم؛ زخمها یکی یکی سرباز میکنند. بی عدالتی شهری، تمرکزگرایی و نرسیدن صدای مردم به گوش مسئولان نخستین تصویر این شهرک مستضعف است که به میان این مردم رفته و با آنها به گفتوگو نشستهایم.
هادی علیپور یکی از اهالی شهرک توحید گناباد در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار میکند: اینجا ورودی شهر گناباد است، شهرک توحید معروف به «سه راهی مند» فاقد یک پارک و فضای سبز برای استفاده مردم و به ویژه کودکان و نوجوانان بوده و تنها یک پارک کوچک وجود داشته که مکان آن نیز جهت احداث خانه بهداشت مورد استفاده قرار گرفته است.
علیپور با اشاره به نبود زمین و سالن ورزشی در این شهرک افزود: یک مکان مشخص برای ورزش جوانان و نوجوانان در این شهرک نبوده و در هر جایی که این کار انجام میشود برای مردم مزاحمت بوجود آورده است. در انتهای یکی از کوچهها و در حاشیه مسیر رودخانه فصلی، تور والیبال نصب نمودهایم که به دلیل همجوار بودن با منازل مردم، همیشه با مخالفت ساکنین مواجه میشود.
وعدههایی که وفا نمیشود
صغری تاجی یکی دیگر از ساکنان شهرک توحید اظهار کرد: مسئولان تاکنون قولهای زیادی به این مردم دادهاند ولی تاکنون به عهدشان وفا نکردهاند.
این مادر خانهدار افزود: به دلیل یک طرفه بودن مسیر جاده سنتو، اکثر وسائل نقلیه از این شهرک عبور میکنند که این کار امنیت ساکنان به ویژه کودکان را به خطر میاندازد. تمامی خیابانها و کوچههای این شهرک نیز بنبست بوده و بارها شده که حتی ماشین اورژانس در پیدا کردن مسیر با مشکل مواجه شده است.
تاجی افزود: انتظار ما از مسئولان این است که با توجه به جمعیت بالای ساکن شهرک، یک سرویس مینی بوس را برای ما در نظر بگیرند و یا حداقل وسایل نقلیه عمومی که از مسیر خیابان سعدی عبور میکنند در یک ساعت مشخصی از این شهرک نیز عبور کرده تا مردم و به ویژه زنان مجبور نباشند، این مسیر طولانی شهر تا حاشیه خیابان سعدی را پیاده طی کنند.
شهرکی فاقد سطل زباله
نساء افشاری از ساکنان حاشیه رودخانه شهرک توحید نیز که شاهد مصاحبه ما بود شروع به صحبت کرد و گفت: در گذشته زبالههای حریم این رودخانه توسط شهرداری جمعآوری میشد اما اکنون چند سال است که این کار انجام نمیشود.
وی افزود: در کل این شهرک یک سطل زباله یافت نمیشود و در این مورد چندین بار قبلا به شهرداری مراجعه کردهایم که به ما اعلام کردهاند؛ صلاح نمیدانیم در این شهرک سطل زباله گذاشته شود.
یکی از اساتید مرکز علمی و کاربردی شهر بیدخت در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در گناباد گفت: حاشیهنشینی یک سکونت غیررسمی و غیرقانونی در اطراف شهرها است که سابقه بسیار طولانی و اکنون در کشورهای در حال توسعه دارد و شهرک توحید نیز جزء شهرکهای حاشیهای میباشد.
درآمد پائین حاشیه نشینان
محمود نصرالهی اظهار کرد: افرادی که در شهرک توحید زندگی میکنند جزو حاشیه شهر هستند و توانایی خرید خانه ندارند؛ عملا ساخت و سازهای غیرقانونی و غیررسمی در حاشیه شهر انجام دادهاند که این ساخت و سازها به منظور خدماترسانی باری اضافه بر دوش شهرداریها و مسئولان شهری میگذاشت.
وی تاکید کرد: طبق تحقیقات صورت گرفته در این زمینه، ۵۱ درصد از افراد حاشیه نشین شهر گناباد درآمدی کمتر از ۳۰۰ هزار تومان دارند و بطور کل ۸۰ درصد آنها درآمدی بین ۳۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومان دارند که این درآمد اندک برای آن منطقه آسیبهایی ایجاد میکند.
این جامعه شناس افزود: ۳۲ درصد از حاشیهنشینان گناباد، کارگران ساختمانی و فصلی هستند، دورگردها و دستفروشان جزء این دسته محسوب میشوند و برخی نیز بیکار هستند، این بیکاران در آن مناطق مشکلاتی ایجاد میکنند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه حاشیهنشینان به پایینترین طبقه متوسط جامعه تعلق دارند اظهار کرد: حاشیهنشینی در واقع انتخاب عقلانی مردمی است که از روستا به شهر مهاجرت میکنند.
نصرالهی افزود: این افراد به دلیل پایین بودن توانایی مالی خود جایی را غیر از این مناطق نمی توانند انتخاب کنند و این امر نیز به دلیل ناکارآمدی سیاست های مسکن در ایران است که نتوانسته مسکنی برای اقشار ضعیف جامعه تامین کند.
وی با اشاره به عوامل ایجاد شهرک توحید افزود: ضعف مدیریت شهری، ناتوانی اقشار کم درآمد برای خرید مسکن و اجاره، بالا بودن اجاره و خرید مسکن در شهر، خشکسالی و مهاجرتها از عوامل ایجاد حاشیهنشینی و تشکیل این شهرک بوده است.
این جامعه شناس ادامه داد: سیاستهای تشویقی شاید بهتر جواب دهد. به طور مثال در گناباد یک راه حل؛ بستن یک کمربند سبز در اطراف شهر است که سبب میشود دیگر شهر گناباد توسعه پیدا نکند اما این راه، یک راه حل طولانی مدتی نیست.
ورود شورای شهر
رئیس شورای اسلامی شهر گناباد نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در گناباد بیان داشت: شهرک توحید گناباد از حیث بهرهمندی از فضای سبز و سرانههای تفریحی جزو مناطق محروم به شمار میرود به همین منظور در تلاشیم تا شهروندان این شهرک بتوانند از امکانات فرهنگی تفریحی مناسبی بهرهمند شوند.
سیدحسین پورهاشمی با بیان اینکه ایجاد زیرساختهای تفریحی، ورزشی در شهرک توحید یکی از اولویتهای مجموعه مدیریت شهری به شمار میرود گفت: امیدواریم با همکاری بخشهای مختلف به زودی شاهد ایجاد پارک بزرگی در این شهرک باشیم.
وی ضمن اشاره به ارائه خدمات در حوزه خدمات شهر و لزوم تقویت این بخش در شهرک توحید تصریح کرد: این شهرک جزو قدیمیترین شهرکهای حاشیهای گناباد محسوب می شود که با توجه به کمبود امکانات و تسهیلات در این محله، میبایست بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد و رفع مشکلات این شهرک در دستور کار مجموعه مدیریت شهری قرار بگیرد.
پورهاشمی تأکید کرد: با توجه به مشکلات مالی شهرداری، نیاز به کمک و همراهی همه مسئولان با مدیریت شهری است تا در توسعه شهر، امکانات را در قسمتهای کمتر برخوردار عادلانه توزیع کنیم.
هزینههای رفع نواقص بالاست
شهردار گناباد نیز در زمینه شهرک توحید به خبرنگار تسنیم در گناباد گفت: شهرک توحید یکی از مناطق محروم شهر گناباد است که شهرداری به میزانی که توان دارد در این شهرک ارائه خدمت میکند اما این شهرک دارای نواقص اصولی است که برای رفع آن نیازمند هزینه زیادی هستیم.
مهران حسین زاده افزود: در یک سال اخیر شهرداری گناباد در این شهرک ۱۲۰۰ متر مربع آسفالت پهن کرده و برای پیاده رو سازی نیز با مشارکت ساکنین موزائیک تقسیم شده است.
وی ادامه داد: در مجموع شهرداری در سال جاری نیز ۱۰۰ میلیون تومان هزینههای مختلف در این شهرک انجام داده و طرح خروج آبهای روان این شهرک نیز در دست مطالعه است.
گزارش از یاسرسالاری