لقمه های چرب برای سفره کوچک گناباد و بجستان

مهندس لقمه های چربی برای سفره برداشته که همه مارو ذوق زده کرده ولی نکته مهمتر اینکه طرح های زیر بنایی مثل فروسیلیس، پست برق 132 کیلوواتی و شهرک صنعتی دوم مانند بنیادهای کوچک اشتغال زایی زیاد ندارند
محمد صفایی چه مسیری برای توسعه شهر ما در پیش گرفته است؟
خوبی اش این بود که مهندس صفایی از همان روز اول برنامه داشت و حالا تقریبا مشخص شده که در ذهنش دنبال چه راه میانبری در توسعه می گردد.
مرور داده های کانال تلگرامی نماینده نشان می دهد او بیش از اینکه در این وزرارتخانه و آن اتاق مسئول دولتی رفت و آمد کند وقت اش را با نهادهای غیر دولتی سپری میکند.
در یک دهه گذشته که بودجه دولت ایران کاهش یافته و ضعف های اقتصاد دولتی برای همه رو شده نام برخی نهاد ها که بودجه شان به پاستور گزارش نمیشود معروف شده . از آستان قدس و قرارگاه خاتم الانبیا گرفته تا بنیاد برکت و بنیاد مستضعفان و…
بنابراین اراده صفایی روی این نهادهای غیر دولتی است. در این مدت بنیاد برکت و بنیاد مستضعغان و بنیاد علوی که زیر مجموعه آن است بیشترین جذابیت مالی برای گناباد داشته اند. ظاهرا تصمیم صفایی ریسک کمی دارد و از قبل برنده باشد. اما یک مشکل کوچک آدم را می ترساند. بقیه رقبا هم بیکار ننشسته اند!
این ابرنهادهای اقتصادی عقل اقتصادی خودشان را از سر راه نیاورده اند و حاضر نیستند طرح های مشابه فرودگاه و دانشگاه گناباد را که توجیه تجاری نداشته استارت بزنند. بنابراین بین این همه فرصت بهترین را انتخاب میکنند.
همین هفته بود که بنیاد مستضعفان اعلام کرد میخواهد ۱۰۰ هزار میلیارد ریال در خواف سرمایه گذاری کند. علاوه برآن بنیاد مستضعفان در احداث راه آهن و دوبانده شدن جادههای خواف به تربت و خواف به تایباد مشارکت خواهد داشت. یعنی عملا شهر کناری ما مرکز اصلی بنیاد شده و گناباد به حاشیه رفته است.
اما بنیاد علوی که قسمت محرومیت زایی بنیاد مستضعفین است وام های کوچک خوبی به گناباد داده که فراتر از دیگر شهرهای اطراف ما بوده و به گفته کانال صفایی حدود ۲۵ میلیارد تومان تا کنون جذب شده است. این عدد را با سرمایه گذاری خواف مقایسه کنید. حداقل ۴۰۰ برابر تفاوت است. البته که نماینده گناباد و بجستان چندین پرونده باز دیگر دراین بنیاد دارد تا عملیاتی کند.
صفایی هم میداند که اگر خواسته باشد با بودجه عادی کشور پیش برود گناباد همان سهم کوچک همیشگی هم گیرش نخواهد آمد. تلاش برای سفر وزیر و زعفران درمانی و دعوا در کمیسیون تلفیق هم وقت تلف کردن است.
جالبه که مهندس صفایی بعد از یک رایزنی بسیار عالی با ابرشرکت صنعتی و معدنی چادرملو به توافق رسیده تا در گناباد اکتشاف معدنی انجام دهد. اما شرکت چادرملو چه نگاهی به ماجرا دارد؟
قاعدتا صفایی متوجه شده که این شرکت تامین سرمایهگذاری ۲۰۰ میلیون یورو ۵ ساله برای مشارکت در پروژههای اکتشاف و استخراج معادن جدید را در برنامه دارد . لقمه چربی است بنابراین سراغش رفته است.
اما جالبه بدانیم چادرملو از قبل در نظر داشته در پروژه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تنی کنسانتره فولاد خراسان در سنگان مشارکت داشته باشد. باز مساله خواف برای این شرکت اولویت بیشتری دارد. این جمله میتواند بار منفی نداشته باشد و ما در حاشیه خواف توسعه معدنی پیدا کنیم. چه اشکالی دارد ؟!
چادرملو همان شرکت است که در انتقال آب خلیج فارس به مشهدهمکاری دارد و این به نفع شهر ما هست. شاید ترغیب شود اینجا کنار لوله های آب خودش سرمایه گذاری بیشتری انجام بدهد.
اما ابر پروژه فروسیلیس که ظاهرا سال ۱۳۹۸ کارهای آن انجام شده و فعلا ۳۰ درصد پیش رفته جزو کارهای مهم است که محمد صفایی پیگیر آن است و اخیرا وام خوبی هم از بانک ملی گرفته تا سر سفره توسعه گناباد پهن شود. این طرح اما با مشکلی روبروشده است. در بیرجند همین یک ماه قبل کلنگ یک کارخانه مشابه به زمین خورد.
این پروژه در منطقه ویژه اقتصادی بیرجند وبا اعتبار ۸۰۰ میلیارد تومان احداث میشود. مدت اجرای پروژه کارخانه تولید فروسیلیس ۲۴ ماه تعیین شده و تولید اولیه آن ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن فروسیلیس درسال است. این رقیب تازه از راه رسیده ممکن است به چرخ نیمه تکمیل ما ضربه بزند. تجربه نشان داده نبایدبه این مساله خوش بین بود.
مسیری که مهندس صفایی برای توسعه شهرمان انتخاب کرده بسیار حساس است. اگر آن جرقه زده شود و مدیر ارشد نهاد غیر دولتی طرح بزرگی را اجرایی ممکن است آینده منطقه متحول شود و گرنه…
مهندس لقمه های چربی برای سفره برداشته که همه مارو ذوق زده کرده ولی نکته مهمتر اینکه طرح های زیر بنایی مثل فروسیلیس، پست برق ۱۳۲ کیلوواتی و شهرک صنعتی دوم مانند بنیادهای کوچک اشتغال زایی زیاد ندارند و عملا محمد صفایی را با دو راهی سختی روبرو میکند. ۵ هزار شغلی که وعده داده و نصف فرصتش تمام شده یا آینده بلند مدت گناباد که شاید خودش آن موقع مدیر نباشد!
ممکن است برخی حامیان مهندس بگویند هر دو ! باید گفت شوخی خوبی است!
احمد یوسفی