نمی دانم چرا همه دوست دارند رایگان تأتر ببینند!

دسته: مصاحبه , هنري
بدون دیدگاه
سه شنبه - ۷ فروردین ۱۳۹۷

مهدوی گفته در طول دو سال گذشته تمام توان ما صرف حمایت و جذب نیروهای علاقمند شده ، پروانه نمایش هایی که در طول این دو سال صادر و اجرا شده گواه این مطلب است.

 

حمیدرضا مهدوی مقدم از سال ۱۳۶۴ فعالیت نمایشی را آغازکرد او تا کنون توانسته در حوزه های مختلف چون بازیگری ، کارگردانی و نویسندگی جوایز متعددی کسب کند . گفتگوی پیش روی شما به مناسبت هفتم فروردین روز جهانی تأتر انجام شده که شما را به مطالعه آن دعوت می کنیم.

 

فعالیتهای هنرهای نمایشی در گناباد از چه زمانی شروع شد ؟

هنرهای نمایشی اشکال گوناگونی دارد و از دیر باز مانند سایر نقاط کشور در شهرستان گناباد هم رایج بوده است . نمایش های آئینی ، تعزیه ، نقالی و پرده خوانی و سیاه بازی از گونه های ملی هنرهای نمایشی است که در گناباد پیشینه زیادی دارد اما به شکل امروزی آن یعنی هنر تأتر بی شک به عمر آموزش و پرورش پیوند خورده است . وقتی زندگی تمام بازیگران و پیشکسوتان این هنر را بررسی می کنیم همه بزرگان از مدارس شروع کرده اند چون هنر نمایش یکی از فعالیت های فوق برنامه در این اداره بوده است . در گناباد باید عمری پنجاه شصت ساله داشته باشد . البته این هنر هرگز در آموزش و پرورش رشد و ارتقاپیدا نکرد و در حد یک فعالیت جنبی باقی مانده است.

 

فعالیتهای حرفه ای نمایشی در شهرستان چگونه شکل گرفت ؟

هنرهای نمایشی به شکل امروزی آن به دلیل سیاست های حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسماً بعد از انقلاب شکل گرفت و گسترش پیدا کرد. در گناباد از سال ۱۳۶۸با تشکیل انجمن نمایش جنبه رسمی پیدا کردو فعالیت های نسبتاًَ خوبی داشته است . البته این فعالیت ها در طول ۲۹ سال گذشته دارای اوج و فرودهایی بوده است .

 

دلیل این اوج و فرودها را می فرمایید ؟

دلایل مختلفی وجود دارد . مدیریت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ، علاقه هنرمندان ، مسائل اقتصادی ، اقبال مردم از جمله مهمترین مسائل هست . به نظر من ما در طول حدود ۳۰ سال فعالیت نتوانسته ایم نیروهای خوبی تربیت کنیم . بیشتر هنر نمایش به صورت قائم به فرد بوده، کلاس کم برگزار شده و خیلی دلایل دیگر که مجال آن نیست .

 

آیا انجمن هنرهای نمایشی گناباد تا به حال موفقیت های چشمگیری هم داشته است ؟

بله ، زیاد. در جشنواره های متعدد اعم از جشنواره تأتر استانی ، جشنواره تأتر خیابانی ، جشنواره روستا ، جشنواره بسیج کارهایی بوده و موفقیت ها و رتبه های مختلفی در حوزه بازیگری ، کارگردانی ، نویسندگی توسط هنرمندان شهرستان کسب شده که اوج این فعالیت ها هم اکثراً دهه هفتاد تا اوایل دهه هشتاد بوده است.

 

شما که خودتان بیش از سه دهه فعالیت نمایشی داشته اید و در این هنر صاحب نظر بوده و امروز در سمت مدیریت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستید چرا به رونق این هنر کمک نمی کنید؟

البته من باید هم به رونق تأتر بیندیشم هم دیگر هنرها و عملاً هم سعی خودم را می کنم . پر واضح است که هر چه تلاش کنم بی مدد هنرمندان فرهیخته امکان پیشرفت وجود ندارد. خوشبختانه ما در هنرهای مختلف در شهرستان هنرمندهای خوبی داریم .و حرکاتی شروع شده که امیدوارم در آینده ثمراتش دیده شود.

 

برای اطلاع خوانندگان ما از این فعالیت ها ممکن است به مهمترین آنها اشاره کنید؟

در طول دو سال گذشته تمام توان ما صرف حمایت و جذب نیروهای علاقمند شده ، پروانه نمایش هایی که در طول این دو سال صادر و اجرا شده گواه این مطلب است. برگزاری کلاس آموزشی ، شرکت در جشنواره تأتر استان در سال ۹۵ و منطقه جنوب خراسان در سال ۹۶ و ثبت ۳ گروه نمایشی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اولین بار از این دستاوردهاست . ما تمام سعی خود را در جهت آموزش و نظامند کردن گروه های نمایشی بکار می بریم اما همچنان مشکل اقتصادی یکی از مهمترین معضلات پیش روی این هنر است . یک گروه پس از دو سه ماه تمرین به اجرای نمایش می پردازد و در پایان مخارج خودش را هم نمی تواند تأمین کند.

 

آیا مطلبی هست که باید مردم بدانند یا بخواهید کمکتان کنند ؟

البته ، این مهمترین مسئله است . هنر تأتر بدون مردم و مخاطب شکل نمی گیرد. کلاً یک فعالیت دو سویه است یک سوی آن گروه نمایش و یک سو مخاطب هست . به عنوان یک هنرمند نمایش دوست دارم مردم به هنر نمایش بیشتر بها بدهند. نمی دانم چرا همه دوست دارند رایگان تأتر ببینند . باور کنیدبهای بلیط در شهرستان گناباد نسبت به شهرهای دیگر زیاد نیست همان مبلغ می تواند گروه را دلگرم کند . گروه هایی هستند که به دلیل ضرر مالی تمایل به کار ندارند یا اگر کاری انجام می دهند به گونه ای انجام دهند که خرج کمتر داشته باشد. اینجا هست که کارهاهم ضعیف است. انتظار مخاطب را هم برآورده نمی کند.

یکی دیگر از مسائلی که هنر نمایش در شهرستان با آن روبروست مشکل فرهنگ مخاطب برای دیدن نمایش است . در شهرهای دیگر به هنگام اجرای نمایش هیچ صدای مزاحمی نمی شنوی و نمایش در یک فضای بسیار سالم و ساکت اجرا می شود اما در شهرستان ما از همهمه و تکه انداختن بگیر تا تخمه شکستن و صدای باز شدن پاکت چیپس و پفک نشان از عدم درک مخاطب از فرهنگ تماشا دارد.

 

بزرگترین معضل هنر نمایش چیست ؟

به نظر من « متن » است البته این مشکل در سطح کشور وجود دارد و ما هنوز نتوانسته ایم فکر تولید کنیم . هنر نمایش کاملاً تخصصی است و باید نیروهای لازم را تربیت کند.

 

گفتگو از علی اصغری

خبرنگار  گنابادنیوز

 


نوشته شده توسط:گنابادنیوز - 1916 مطلب
پرینت اشتراک گذاری در فیسبوک اشتراک گذاری در توییتر اشتراک گذاری در گوگل پلاس
بازدید: 1076
برچسب ها:
دیدگاه ها